"La intel•ligència militar té tant a veure amb la intel•ligència com la música militar amb la música." - John Le Carré

Reclama que la llei de llengües incorpori la cooficialitat

Joan Tort

La Institució Cultural de la Franja de Ponent denunciarà el govern d'Aragó per discriminació cultural i lingüística davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans. L'entitat pretén pressionar les autoritats aragoneses per tal que la llengua catalana sigui cooficial a la comunitat autònoma i que, almenys a la Franja, el català s'ensenyi a les escoles i instituts. Aquestes dues reivindicacions de l'entitat, llargament reivindicades, no s'inclouen a l'avantprojecte de llei de llengües que prepara l'executiu que presideix el socialista Marcelino Iglesias, tot i que es dóna la circumstància que ell mateix és de la Ribagorça aragonesa i parla català.

El secretari general de la Institució Cultural de la Franja, Guillem Chacón, anunciarà avui a Lleida aquesta nova mesura legal del col·lectiu, coincidint amb un acte commemoratiu de la Diada en el qual serà present el conseller primer, Josep Bargalló.

El gabinet jurídic de l'entitat cultural està ultimant la denúncia, que es presentarà el proper 26 d'octubre a Estrasburg. Una delegació viatjarà a aquesta ciutat després de coordinar l'acció amb l'eurodiputat d'ERC, Bernat Joan, amb qui van coincidir a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent. Aquesta és la segona acció legal que emprèn la Institució Cultural de la Franja de Ponent després que el passat mes de maig ja van presentar a Madrid una primera reclamació a Enrique Múgica, Defensor del Poble, també per discriminació lingüística. Aquesta iniciativa ha estat acceptada a tràmit i actualment segueix la tramitació reglamentària. Paral·lelament, l'entitat també té previst entrevistar-se properament amb la consellera d'Educació i Cultura del govern d'Aragó, Eva Almúnia, "amb la intenció d'afavorir el diàleg i exigir uns mínims per a la Franja", segons Chacón. Aquests mínims, al seu parer, consisteixen en la cooficialitat del català a l'Aragó i l'ensenyament de la llengua com a Catalunya.


Accions contra l'Expo 2008

En cas de fracassar aquestes mesures, la branca jove de la Institució de la Franja, Enfranja't, ja ha anunciat que organitzarà accions de protesta a Saragossa coincidint amb la celebració de l'Exposició Universal del 2008.

La llei de llengües d'Aragó és un vell projecte aparcat des de fa anys, però ara el govern ha anunciat que aquest mes el vol començar a debatre, tot i que els primers esborranys descarten la cooficialitat per ser "constitucionalment impossible", segons la comissió jurídica assessora d'aquesta comunitat. Aquest argument es rebutja des de la Institució Cultural, comparant la realitat aragonesa amb les del País Valencià o Euskadi. L'entitat també critica que l'avantprojecte catalogui l'ús del català com un dret i no un deure i que el seu ús als centres educatius sigui optatiu. El govern preveu que un Consell Superior de Llengües d'Aragó reguli els usos del català.

Informació extreta del Avui

Joomla templates by a4joomla